Skip to main content

Je wonderlijke immuunsysteem

Dit boek is geschreven om je te helpen begrijpen hoe het afweersysteem (im- muunsysteem) werkt. Het is oorspronkelijk samengesteld door de Japanse Vereniging voor Immunologie, een groep mensen die onderzoek doet naar het immuunsysteem.
Het immuunsysteem, of de manier waarop het lichaam zich beschermt tegen ziek- makers zoals bacteriën, is verbazingwekkend goed georganiseerd. Hoe meer je erover leert, hoe beter je zult begrijpen wat voor een boeiend systeem het is. Het is opgebouwd uit ontelbare moleculen en cellen die heel nauw samenwerken om ons lichaam te beschermen tegen vreemde indringers. Dat ingewikkelde geheel zorgt ervoor dat sommige mensen denken dat het wel heel moeilijk moet zijn om het te begrijpen. Maar wij hopen dat jullie na het lezen van dit boek zullen zeggen: “O, immunologie, is dit nou alles?” of “O, werkt het zo!” en er nog meer over willen leren.
Mevrouw Tomoko Ishikawa maakte de tekeningen in het boek. Met veel zorg en enthousiasme schreef Doctor Yousuke Takahama samen met leden van het Onderwijs Promotie Team en de PR Commissie van de Japanse Vereniging voor Im- munologie dit boek. Het resultaat werd met zorg bewerkt en uitgegeven door Mevrouw Shinobu Yamashita van de Yodosha Uitgeverij. Hierbij wil ik iedereen graag bedanken daarvoor.
Als laatste wil ik jullie vragen om ons te laten weten als er dingen in het boek staan die je moeilijk te begrijpen vindt. We willen jullie opmerkingen graag gebruiken om het boek nog beter te maken. Dit boek is tenslotte geschreven voor jullie en ik verheug me erop te horen wat jullie ervan vinden.